Social Sektor, Funktionshinderomsorg

Vår styrka är att Essunga är en av Sveriges minsta kommuner! Vi arbetar på ett okomplicerat sätt över verksamhetsgränser och i nätverk med andra kommuner. Detta ger helhetsperspektiv och hanterbarhet både för medarbetare och kommuninvånare. Förändringar blir synliga i en liten kommun, vilket ger oss som arbetar tillfredställelsen av att se resultat av vårt arbete. Du har stora möjligheter att påverka och våra korta beslutsvägar ger snabba resultat. Vi hälsar dig välkommen till Essunga kommun i hjärtat av Västra Götaland. Centralorten Nossebro är en timmas bilresa från Göteborg och cirka en halvtimma från Alingsås, Vårgårda, Trollhättan och Vänersborg. Vill du veta mer om vad Skaraborg har att erbjuda i form av boende, fritidsaktiviteter och upplevelser? Besök www.livetiskaraborg.se.

Essunga kommun ska under slutet av september 2020 starta en specialinriktad hemvårdsgrupp som särskilt ska arbeta med två olika områden inom hemvården. Det ena området är hemvårdsinsatser hos personer med olika neuropsykiatriska diagnoser och annan omfattande psykisk ohälsa. Det andra är att arbeta med personer med biståndsbedömda behov av social tid, där det genom motiverande arbete finns förutsättningar att bryta ensamheten och hitta individuellt anpassade sociala sammanhang.

Gruppens andra uppdrag – att hjälpa personer med bistånd i form av social tid till meningsfulla sociala kontakter – innebär att genom motiverande arbete, och ofta en portion kreativt tänkande, tillsammans med brukaren hitta sociala sammanhang som denne kan ingå naturligt i. Det kan vara gamla kontakter som återupptas eller helt nya sociala kontakter och intressen som uppstår. Målet med biståndet förskjuts då från att personalen ”är” den sociala samvaron till att personalen blir den som möjliggör den sociala samvaron med andra. Tanken är att brukaren på detta sätt ska få högre självständighet och bättre livskvalitet!

Bakgrunden till att inrätta specialgruppen är att det finns många personer i samhället med olika neuropsykiatriska diagnoser eller omfattande psykisk ohälsa och vi ser att när dessa personer blir beroende av hemvård medför det ofta att de upplever en stor otrygghet, frustration och har svårt att kontrollera sin vardag. Det i sin tur gör att symtom som till exempel tvångstankar och tvångshandlingar försämras och att deras bemötande av personal blir en utmaning vid utförandet av insatserna. Detta är en naturlig följd av att brukaren måste släppa in ett flertal personer i sin vardag och de tidskrav som finns för insatserna påverkar också.

För att ge brukarna de bästa förutsättningar att fungera i vardagen trots behov av hjälp från hemvården är tanken med specialgruppen att varje hemvårdsbrukare ska ha en mindre hemvårdsgrupp runt sig, med personal som har goda kunskaper om målgruppen och hur personer inom den behöver bemötas. Gruppen ska ha ett uttalat arbetssätt med tydliga ramar och där man arbetar utifrån genomförandeplan tillsammans med brukaren. Hemvårdsgruppen kommer att bestå av flera olika kompetenser för att tillsammans skapa ett professionellt arbetslag som jobbar för att hitta rätt lösningar för varje ny brukare.

Vem är du i organisationen?

Som Stödpedagog kommer du ingå i det vardagsnära arbetet ihop med verksamhetens stödassistenter undersköterskor. Din uppgift är att bidra med en fördjupad pedagogisk kunskap inom funktionshinderområdet med syftet att bredda och fördjupa kompetensen i verksamheten.

Arbetet som stödpedagog innebär bland annat att du kartlägger resurser och färdigheter hos brukaren med fokus att öka personens självständighet och delaktighet i samhället. Du ansvarar för att skapa en utvecklande vardag för brukarna utifrån nya samt etablerade metoder. Vi ser att du arbetar utifrån ett pedagogiskt förhållningssätt och intar en reflekterande roll för att förstå olika perspektiv. Du är en förebild och vägleder kollegor i arbetet med brukarna.

I arbetsuppgifterna kommer du att växla mellan att arbeta som stödpedagog och i det vardagsnära arbetet med brukarna. Verksamhetens behov kommer styra hur arbetsfördelningen kommer se ut och detta kan komma att variera över tid. Stödpedagogen kommer med stöd från chef att vara drivande samt leda och utveckla det pedagogiska arbetet framåt.

Vi ser att du är en person som har en positiv grundsyn och ser möjligheter samt har ett engagemang för människor. Du är självgående men också lyhörd för andra människors behov. Du är ansvarskännande, empatisk, flexibel, samarbetsvillig, har en personlig mognad samt förmåga och erfarenhet att handleda och inspirera arbetsgrupper. Du kommer att ingå i nätverk med övriga stödpedagoger. Du ser detta som en spännande, utmanande uppgift och har ett genuint intresse för att arbeta med personer inom målgrupperna.

Varför ska just du söka?

Vi ser att du har någon form av pedagogisk utbildning/ stödpedagogsutbildning och att du har kunskap om olika funktionsnedsättningar. Du arbetar med en lösningsinriktad metodik och motivationsskapande samtal som stärker självkänsla, självförtroende och självbestämmande hos den enskilde. Du får även gärna ha kunskap i AKK (Alternativ och kompletterande kommunikation), digitala hjälpmedel och välfärdsteknik, tydliggörande pedagogik, samt pedagogisk vägledning och handledning.

Du har kunskaper om- och intresse för de målgrupper som den nya hemvårdsgruppen riktar sig till och får i din nya roll möjlighet att vidareutveckla dina kompetenser.Du får här chansen att vara med i uppstarten av en ny och spännande verksamhet. Du får möjligheten att göra skillnad för brukare som idag inte har ordentliga förutsättningar att hantera sin vardag, men som genom förändring kan få en möjlighet till detta.

I samband med att du blir kallad för intervju inför en eventuell anställning kommer vi beröra dessa frågor:

  • Vem du är: bakgrund, erfarenhet?
  • Varför du väljer att anmäla ditt intresse?
  • Samt hur du tänker kring att arbeta med personer med neuropsykiatriska diagnoser och psykisk ohälsa – vad tror du är viktigt?
  • Vi är också intresserade av att höra hur du ser på arbetet med att hjälpa brukare till goda sociala sammanhang, så du kommer få beskriva om det är något du i nuläget tänker kring det.

Utbildning stärks med intyg som kan tas med vid ett första möte.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Essunga
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2020/28
Kontakt
  • Eileen Wiksten Svan (semester v 30-34), 0512-57107/eileen.wikstensvan@essunga.se
Publicerat 2020-06-29
Sista ansökningsdag 2020-08-24

Tillbaka till lediga jobb